Artrose. Nog lang niet versleten!
.
Meer weten?

Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Dat is niet helemaal juist. Uw gewricht is niet versleten, maar er is wel iets in veranderd.
Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken.
Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

Wat zijn de verschijnselen van artrose?

Bij artrose kunt u last hebben van pijn en stijfheid in het gewricht.
Artrose komt vooral voor in:
• de heupen
• de knieën
• onderaan de duim
• aan de eindkootjes van de vingers

Meestal blijft artrose beperkt tot een of enkele gewrichten.
De klachten zijn het ergst wanneer u na een tijdje liggen of zitten weer in beweging komt. Veel mensen met artrose hebben vooral ’s ochtends klachten, de eerste 10 minuten na het opstaan. Na een tijdje bewegen vermindert de pijn en stijfheid in uw gewrichten.

De pijn kan in perioden ‘opvlammen’, met meer stijfheid (niet goed kunnen bewegen, buigen of strekken), lichte zwelling en warm aanvoelen van het gewricht. Dit zijn verschijnselen van een ontsteking door irritatie van het gewricht.

Beweging is belangrijk om de klachten te verminderen. Bewegen voorkomt ook dat klachten terugkomen of verergeren. Geoefende spieren geven het gewricht stevigheid, waardoor het meer kan verdragen en minder pijn doet. Maar overdrijf het oefenen niet; voorkom dat u uw gewrichten overbelast. (bron thuisarts.nl geraadpleegd sept 2019)

Wat je niet gebruikt wordt slapper en verdwijnt. Veel mensen in de medische wereld geven aan dat kraakbeen belast moet worden om het goed te voeden. Dat wil zeggen: als kraakbeen niet gebruikt wordt dan wordt het niet gevoed en gaat het weg. Artrose zou dus ook kunnen ontstaan door weinig belasting.

Het kan erg moeilijk zijn om in te schatten wat u wel en wat u niet kan doen in beweging. Soms lijkt iets erg makkelijk zoals een stukje wandelen en soms is dat zelfs teveel. Uw fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Fysio Twenterand heeft specialisten op dit gebied aan het werk. Lisa Feddema is geriatriefysiotherapeut i.o en Annette Uijterschout is thuiszorgfysiotherapeut. Zij kunnen goed inschatten wat en hoeveel de meest geschikte beweging voor u is. Aarzel niet te bellen voor meer informatie.